سیدی، دی وی دی، فلاپی واژههایی هستند که برای دهه شصتیها و هفتادیها ملموسترند. روزهایی که حضور هارد، ssd، فلش و فضای ابری به پررنگی حالا نبود، فلاپی، CD، DVD برای ذخیرهی فایلها و اسناد مهم استفاده میشدند. ولی با پیشرفت تکنولوژی استفاده از این ابزار ذخیره سازی کمرنگتر شده است. البته هنوز هم کاربرانی هستند که روی این نوستالژی تعصب دارند و از آنها استفاده میکنند. اما متاسفانه بزرگترین مشکل در استفاده از این ابزار خراشیده شدن DVD و CDهاست. خراشیده شدن سی دی یا دیسک نوری میتواند اطلاعات را برای همیشه غیر قابل دسترس کند. در صورت بروز این مشکل عملا ریکاوری سی دی هم کمکی به کاربر نخواهد کرد.
دیسک نوری چیست؟
لوح نوری یا دیسک نوری Optical Disc که رسانه نوری نیز نامیده میشود، یکی از انواع حافظهی ذخیره سازی اطلاعات است.در واقع لوح نوری نوعی لوح تخت با یک لایه پلاستیکی است که دیتا به وسیلهی اشعه لیزر نوری روی آن ذخیره شود. به این شکل که دادهها روی حفرههای بسیار کوچکی در شیارهای حلزونی که در سطح آن قرار دارد ذخیره میشوند. لوح نوری شامل 4 نوع اصلی CD، DVD، HD DVD و BD است.
تاریخچه دیسک نوری
برای نخستین بار در سال 1884، Alexander Graham Bell , Chichester Bell , Carles Summer Tainter از لوح نوری استفاده کردند. به این شکل که با استفاده از اشعهی نور، صدا را روی یک لوح شیشهای ثبت و ذخیره کردند. سپس در سال 1958 لوح نوری یا دیسک نوری آنالوگ توسط David Paul Gregg اختراع شد. نخستین تلاش ها در سال 1970 برای تولید CD توسط شرکت فیلیپس صورت گرفت. که در آخر دو شرکت سونی Sony و فیلیپس Philips در سال 1979 با همکاری یکدیگر دیسک فشرده صوتی را منتشر کردند.
در اواسط دهه نود میلادی، جمعی از سازندگان یا به اصطلاح یک کنسرسیوم نسل دوم لوحهای نوری یا همان DVD را معرفی کرد .طی 6 سال متوالی 2000 تا 2006 نسل سوم دیسک های نوری شامل HD DVD و Blu-Ray توسط انجمن DBA به بازار عرضه شد. شرکتهایی مانند اپل Apple، هیتاچی Hitachi، سامسونگ Samsung، پایونیر Pioneer، اچ پیHP، میتسوبیشی Mitsubishi، سونیSony و JVC و TDK و تامسون Thomson تولید کننده بودند.
انواع لوح نوری
شرکت های سازنده لوح نوری
Anwell Technologies ,Arvato Entertainment ,CD Video ,Manufacturing Inc ,CDA ,Inc ,Cinram ,CMC Magnetics ,Fujifilm Hitachi Maxell ( Maxell, stopped ) ,Mitsui Chemicals ( MAM-A ) ,Moser Baer ,Mitsubishi ,Prodisc ,Panasonic ,philips ,Ricoh , Ritek ,River Pro Audio ,Sony ,JVC ,TDK ,Technicolor SA ,Traxdata ,Sahab Novin Andish ,Baltic Optical Disc,Ltd. ,UFO , Multimedia CO. ,Northern Star s.r.o. ,Clique Limited ,MeM Tech Inc. ,Simo Tech. Ltd. ,Final ,Primco ,Dr.Data
دلایل خرابی دیسک نوری
1. رایت ناموفق
2. خط افتادن یا خراش روی لوح یا دیسک نوری
3. کارکرد زیاد
4. اشعه UV
5. خراب شدن DVD Drive یا CD Drive
6. حمله ویروس ها
7. خطای فایل سیستم
خرابی CD به دلیل رایت ناموفق
یکی از دلایل خرابی CD، رایت ناموفق است که متاسفانه روند خواندن اطلاعات را متوقف میکند. اگر تا به حال با رایت CD سر و کار داشتهاید، پس احتمالا با خطای Buffer-Underrunبرخورد کرده باشید. این خطا هنگام رایت در نبود فناوری Burn Proof ظاهر میشود. به این شکل که در هنگام رایت، ناگهان اطلاعات در Buffer دستگاه رایت کننده ذخیره نمیشود. در این صورت جریان اطلاعات لازم و مداوم برای ادامه روند رایت قطع میشود. متاسفانه در نتیجه این خطا، کل روند رایت قطع شده و سیدی عملا کارایی خود را از دست میدهد. کیفیت پایین برخی از دیسکها باعث بروز این مشکل است.
خرابی CD و DVD به دلیل خراشیده شدن
خط و خش روی سطح سیدی یکی از دلایل خرابی آن است که فایلهای ذخیره شده را به خطر میاندازد. وجود خراش، دسترسی به اطلاعات ذخیره شده روی دیسکهای سی دی و دی وی دی را غیرممکن میکند. در واقع به دلیل وجود خش امکان خواندن دیسک به صفر میرسد. به همین دلیل دادهها غیر قابل دسترسی میشوند. به همین دلیل است که محافظت از سیدی در جعبه یا کیفهای مخصوص CD، در طولانی کردن عمرشان بسیار موثر است.
خراشها در دیسکها به دو صورت عمودی و دایرهای وجود دارند. خراشهای عمودی از مرکز تا لبهی دیسک هستند و خراشهای دایرهای مارپیچ و در امتداد شیارها هستند. خراشهای عمودی معمولاً خیلی بد نیستند زیرا لیزر میتواند از روی خراش پرش کرده و خواندن را ادامه دهد. در عین حال، خراشهای دایرهای، خطرناک هستند. به دلیل این که، باعث پرشهای بزرگتر و در نهایت عدم توانایی در خواندن دیسک میشوند.
بازیابی اطلاعات سی دی خراب
در صورت وجود خط و خش دسترسی به دیتا نزدیک به صفر میشود. بنابراین تنها راه بازیابی اطلاعات ذخیره شدهی این دیسکها، از بین بردن خط و خش روی دیسک است. چند روش برای پاک کردن خراشیدگی دیسک وجود دارد که در ادامه خواهیم گفت. البته در نظر داشته باشید که این روش صرفا مقطعی بوده و مشکل سیدی برای همیشه حل نخواهد شد. بلکه تنها برای دسترسی لحظهای به اطلاعات استفاده میشود. برای از بین بردن این خراشها چند روش پیشنهادی برایتان داریم.
روش اول؛ شستشو با آب و صابون مایع
یکی از روشهای مرسوم پاک کردن سطح سی دی با آب و صابون است. به این صورت که با آب ولرم و صابون مایع سطح دیسک را بشوید. حرکت انگشتان شما فقط باید به صورت شعاعی باشد. برای خشک کردن دیسک، به هیچ عنوان آن را زیر نور خورشید قرار ندهید بلکه با یک پارچه نخی و بدون کرک آن را خشک کنید. این روش فقط برای بالا آمدن مقطعی دیتا است پس به محض نمایش اطلاعات از آنها یک کپی بگیرید. چرا که دادههای شما در معرض خطر هستند و مشکل خوانده نشدن دیسک هنوز به قوت خود باقی است.
روش دوم؛ از بین بردن خش با استفاده از موم
برای از بین بردن خط و خشهای سیدی میتوانید یک لایهی نازک موم روی سطح دیسک بکشید. سپس اجازه دهید تا موم خشک شود و بعد از خشک شدن لایه موم را از روی سطح جدا کنید. حالا امتحان کنید که آیا دیسک اطلاعات را نمایش میدهد یا خیر. اگر توانستید فایلهای ذخیره شده را باز کنید حتما از آنها یک پشتیبان بگیرید. این روش نیز مثل دیگر روشها، موقت است و البته در بعضی مواقع جواب میدهد.
روش سوم؛ استفاده از خمیر دندان
مقدار کمی خمیردندان را بر روی یک پارچه نرم قرار دهید. پارچه را بر روی سیدی در جهت شعاعی حرکت دهید. این حرکت شعاعی را تا 10 دقیقه انجام دهید تا به طور کامل سطح دیسک پاک شود. سپس CD را با آب گرم بشویید و اجازه دهید تا خودبهخود خشک شود. بعد از خشک شدن آن را وارد دستگاه کرده و امتحان کنید. در صورت دسترسی به فایلها کپی فراموش نشود.
سوالات متداول
لوح نوری یا Optical Disc ابزاری برای ذخیرهسازی داده است.
ثبت ديدگاه
You must be logged in to post a comment.