در این مقاله می‌خواهیم در مورد انواع سرور و کاربرد آن‌ها بیشتر بدانیم. برای این منظور ابتدا به تعریف سرور و تفاوت آن با سیستم‌های خانگی سپس بررسی سیستم عامل‌های سرور ودر نهایت انواع سرور و کاربرد آن خواهیم پرداخت.

سِرور server چیست؟

سرور، کامپیوتری قدرتمند از نظر سخت افزاری و نرم افزاری است که همواره روشن و درحال کار می‌باشد تا کاربران بتوانند در زمان‌های مختلف، برای درخواست‌های خود از آن پاسخ دریافت نمایند.
سرورها بخاطر عملیاتی که انجام می‌دهند جزء اصلی یک شبکه محسوب می‌شوند. به همین خاطر است که سرورها برای همیشه روشن و در دسترس هستند. برای انجام هر خدماتی، سرورهای مختلفی وجود دارد که در ادامه به آنها می‌پردازیم.
سرور در زبان انگلیسی به معنی “خدمت دهنده” است. همچنین به رایانه‌هایی که به سرور متصل می‌شوند تا از خدمات سرور استفاده کنند، کلاینت یا “خدمت گیرنده ” می‌گویند. کلاینت‌ها می‌توانند نیازهای خود را به کمک داده‌های موجود در شبکه تامین کنند.

انواع سرور

سرور چگونه کار می‌کند؟

تفاوت سرور با سایر کامپیوتر‌های خانگی امکان اتصال آن به شبکه و ارائه خدمات به سایر سیستم‌ها است. یک کامپیوتر خانگی هم که سیستم‌های دیگر به آن متصل هستند و خدمات دریافت می‌کنند، یک سرور به شمار می‌آید. این کار به کمک برنامه‌ها و تنظیماتی که بر روی آن پیاده شده‌اند، امکان پذیر می‌شود. برای مثال زمانی که شما سایت‌های مختلفی را در مرورگر خود وارد می‌کنید و به استفاده از خدمات آن‌ها می‌پردازید، در واقع شما نقش سرویس گیرنده یا همان کلاینت را بازی می‌کنید. همچنین سیستمی‌هایی که تحت شبکه به شما این خدمات را ارائه می‌کنند، سرور یا سرویس دهنده نام دارند.

تفاوت سرورها با کامپیوترهای معمولی

سرورهای حرفه‌ای از ابعاد مختلفی با کامپیوترهای خانگی و معمولی تفاوت دارند. به صورت کلی برخی از این تفاوت‌ها را می‌توان به صورت زیر بیان کرد:
• سخت افزارهایی که برای سرورها استفاده می‌شوند، با سیستم‌های خانگی متفاوت هستند.
• سرورها در طول شبانه روز کامل روشن و در دسترس هستند.
• سرورها نیاز به ابزارهای کنترلی از جمله موس، کیبورد و… ندارند.
• برای جلوگیری از به خطر افتادن امنیت سرورها، از آن‌ها در محل‌هایی به نام دیتاسنتر (Datacenter) نگهداری می‌شود.
• معمولا سرورها در محفظه‌های خاصی نگهداری می‌شوند که به آن‌ها رک یا Rack می‌گویند.
• مجموعه‌ای از این رک‌ها در قفسه‌هایی به نام کیج (Cage) قرار می‌گیرند.
• معمولا در دیتاسنترها تیم‌هایی مختصص برای مدیریت سرورها مستقر هستند تا در صورت هرگونه مشکلی، آن را به سرعت برطرف کنند.

سیستم عامل‌های سرور

سرورها دارای نرم افزار و سیستم عامل‌های مختص به خود هستند که بر روی این کامپیوترها نصب می‌شود. از جمله سیستم‌ عامل‌‌ سرور می‌توان به سیستم عامل‌های Linux و Windows Server اشاره کرد.
نوع نرم افزار و سیستم عامل مورد استفاده در سرورها می‌تواند متفاوت باشد. انتخاب نوع سیستم عامل و نرم افزارهایی که بر روی سرور نصب شده‌اند به اهداف و نیازهای مورد نظر مدیران سایت‌ها و سایر کسب و کارها بستگی دارد. سیستم عامل‌ها و نرم افزارهایی که استفاده از آن‌ها در سرورها رایج‌تر است، عبارتند از:
• سیستم عامل لینوکس: تمامی توزیعات لینوکس قابلیت نصب بر روی سرورها را دارند.
• سیستم عامل ویندوز: تمامی ورژن‌های ویندوز از قابلیت نصب بر روی سرورها پشتیبانی می‌کنند.
• نرم افزارهای مجازی ساز: در برخی از سرورها از نرم افزارهای مجازی ساز مانند Vmware ESX استفاده می‌شود.

انواع سرور از نظر تخصیص منابع

سرورها جهت ارائه خدمات به کاربران به چند دسته سرور اشتراکی، سرور مجازی و سرور اختصاصی، تقسیم‌می‌شوند که نحوه تخصیص منابع آن‌ها، متفاوت است.

۱- سرور اشتراکی: بر روی سرور اشتراکی با توجه به نوع کاربردی که دارد تعدادی وب سایت، دیتابیس یا میل دامین تعریف شده‌اند که در لحظه، پاسخگوی درخواست‌های متعددی از کاربران خواهند بود.
۲- سرور مجازی: این نوع سرور، مقایس بزرگ‌تر با منابع اختصاصی‌تر از یک سرویس اشتراکی است. که از طریق “مجازی‌سازها” تقسیم منابع یک سرور اختصاصی میزبان به چند ماشین، صورت می‌پذیرد. با توجه به اختصاصی بودن منابع این ماشین‌ها، تعداد وب‌سایت‌هایی که بر روی سرور میزبان ایجاد می‌شوند از وب سایت‌های سرور اشتراکی کمتر خواهند بود.
۳- سرور اختصاصی: شرکت‌های بزرگ و وب سایت‌های پربازدیدی مانند فروشگاه‌های آنلاین، نیاز به منابعی بیش از یک ماشین مجازی خواهند داشت. کاربران این دسته سرویس‌ها، در پردازنده RAM، فضای دخیره‌سازی اطلاعات، جایگاه قرارگیری در رک و پهنای باند بر روی یک سرور، کاملا اختصاصی میزبانی می‌شوند.

انواع سرور و کاربرد آنها

سرورهای مختلف با کارایی‌‌های متفاوتی وجود دارد که کاربران با توجه به نیازهای خود از آن استفاده می‌کنند. برخی از آن‌ها به شرح زیر نا‌م‌گذاری شده‌اند:
• وب سرور (web server)
• استند الون سرور (standalone server)
• نام سرور (name server)
• سرور پرینتر (printer server)
• سرور پروکسی (proxy server)
• سرور صدا (sound server)
• سرور اپلیکیشن (application server)
• دیتابیس سرور (database server)
• فایل سرور (file server)
• گیم سرور (game server)
• سرور خانگی (home server)
• مدیا سنتر (media server)
• سرور ارتباطی (communication server)
• سرور محاسباتی (computing server)
• میل سرور (mail server)

ریکاوری انواع سرور

فایل سرور

فایل سرور یکی از ساده‌ترین انواع سرورها است که وظیفه‌ی ذخیره فایل‌ها را به عهده دارد. در این نوع، کلاینت‌ها می‌توانند به فایل سرور متصل شده و به فایل‌ها و اطلاعات موجود در آن دسترسی پیدا کنند.

دیتابیس سرور

دیتابیس سرور، سروری است که به سایر رایانه‌ها خدمات را ارائه می‌دهد. دیتابیس سرور بیشتر در سازمان‌ها و شرکت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. اطلاعات در آن به صورت متمرکز و یکپارچه در آن ذخیره می‌گردد.

سرور پروکسی

سرور پروکسی، یکی از انواع سرور است که نقش واسطه‌گر یا انتقال دهنده را بین کلاینت و سرورهای دیگر ایفا می‌کند. این سرور به عنوان یک رابط بین سرور اصلی و کلاینت قرار می‌گیرد، اطلاعات را دریافت و بعد از بررسی آن را به مقصد مورد نظر منتقل می‌کند.

سرور اپلیکیشن

سرور اپلیکیشن، مسئول اجرای یکسری برنامه‌ها و نرم افزارهای خاصِ اختصاص یافته است که کمک می‌کند تا کاربران با استفاده از رایانه‌های خود به سرور اپلیکیشن متصل شوند و از آن نرم افزارها استفاده کنند.

سرور ارتباطی

هر رایانه یا هر کاربر می‌تواند با متصل شدن به این نوع سرور، با کاربر یا رایانه‌ی دیگر ارتباط برقرار کند و هر متنی را که می‌خواهد با او به اشتراک بگذارد.

استند الون سرور

استند الون سرور یک نوع سرور مستقل است و بدون وابستگی به منبع خارجی به کلاینت‌های خود خدمات می‌دهد.

مدیا سنتر

با این نوع سرور، کاربران یا کلاینت‌ها بدون دانلود کردن مدیا یا رسانه‌ها اعم از فیلم، عکس و آهنگ آن را مشاهده کنند.

سرور پرینتر

سرور پرینتر مرکز انتقال درخواست‌های پرینت از سیستم به کلاینت‌ها است که فرمان پرینت را به کلاینت مورد نظر برساند.

گیم سرور

کاربران بازی‌های رایانه‌ای با متصل شدن به این سرور می‌توانند به صورت آنلاین و گروهی بازی کنند.

میل سرور

یکی از انواع سرورها که توسط آن، خدمات و یا تراکنش‌های ارسال ایمیل انجام می‌گردد.

سرور محاسباتی

این نوع سرور برای انجام محاسبات یا پردازش آنها استفاده می‌گردد.

نام سرور یا نِیم سرور

نام سرور، سروری است که خدمات مربوط به نام و نشانی را رائه می‌دهد.

وب سرور Web Server

وب سرور، نرم‌افزار یا سخت‌افزاری  است که امکان دسترسی به محتوا را از طریق اینترنت فراهم می‌‌کند. این نوع سرور مخصوص میزبانی وب‌سایت‌ها می‌باشد.

سرور خانگی

این نوع سرور از طریق یک شبکه خانگی و اینترنت به سایر دستگاه‌های موجود در خانه خدمات ارائه می‌دهد.

سرور صدا

سرور صدا، سروری است که دسترسی به کارت صدا و استفاده از ابزارهای صوتی را مدیریت می‌کند.

ریکاوری سرور

تمام وسایل الکترونیکی ممکن است دستخوش تغییراتی ناخوشایند شوند، سرور هم یک استثنا نیست. البته این تغییرات و یا خرابی‌ها برای سرور بالا ترین سطح اهمیت را دارد. سرورها مرکز رد و بدل شدن اطلاعات حیاتی مراکز و سازمان‌ها هستند. در صورتی که اختلالی در اطلاعات آنها رخ دهد، مستحق توجهی مضاعف برای بازیابی اطلاعات، خواهند بود.
ما در مرکز تخصصی ریکاوری اطلاعات امداد سیستم، تخصص بازیابی اطلاعات سرور شما را داریم. با استفاده از تجهیزات پیشرفته و دانش روز بازیابی اطلاعات سرور شما در این مرکز به صورت حرفه‌ای انجام می‌شود.