معیارهای خرید هارد دیسک

راهنمای خرید هارد؛ به چه معیارهایی در خرید هارد دقت کنیم؟

بسیاری از ما برای ذخیره فایل‌های کاری، موسیقی‌های مورد علاقه و فیلم‌های شخصی‌مان از هارد استفاده می‌کنیم. در واقع هارد دیسک‌ها محرم اسرار و تمام اطلاعات دیجیتالی ما را نگهداری میکنند. به همین دلیل اکثر ما برای نگه داشتن همیشگی عکس، فیلم و تمام اطلاعات‌مان دنبال یک حافظه‌ی ذخیره سازی مثل هارد هستیم. پس باید در خرید هارد اکسترنال حواسمان را حسابی جمع کنیم و یک هارد همه چیز تمام بخریم. راهنمای خرید هارد به ما کمک می‌کند تا در انتخاب‌مان دچار مشکل نشویم.

این در حالی است که در زمان خرید هارد، با انواع و اقسام هاردهای اکسترنال مواجه می‌شویم. قیمت‌های متنوع و مدل‌های مختلف هاردهای موجود در بازار ما را در هنگام خرید حسابی سردرگم می‌کند. اینکه واقعا کدام برند عالی است؟ چه ظرفیتی تمام اطلاعات‌مان را می‌تواند در خود نگه دارد؟ چقدر هزینه کنیم بهتر است؟ داشتن گارانتی هارد ضروری است یا خیر؟ در این مقاله قصد داریم هر آنچه در خرید هارد لازم است بدانید را بگوییم.

نکات مهم در خرید هارد اکسترنال

برای خرید بهترین هارد اکسترنال باید به سه نکته‌ی مهم توجه کرد:

  1. ظرفیت هارد اکسترنال
  2. سرعت انتقال اطلاعات هارد
  3. دوام و قابل حمل بودن آن

ظرفیت

در گام اول باید دید که هارد را برای چه کاری نیاز دارید. آیا هارد را برای یک مجموعه بزرگ لازم دارید و یا کسب و کار کوچک یا متوسطی دارید؟ شاید برای مصرف خانگی به هارد نیاز دارید. برای هر کدام از این مصارف، حجم اطلاعاتی که دارید تعیین کننده ظرفیت هارد خواهد بود. اگر صرفا می‌خواهید چند ده گیگابایت فایل را بین سیستم‌های مختلف جابجا کنید، احتمالا یک فلش مموری پرسرعت با ظرفیت ۳۲ یا ۶۴ گیگابایت می‌تواند نیازهای شما را برآورده کند. در صورتی که عکاس یا فیلمبردار هستید و قصد دارید حجم عظیمی از عکس و فیلم را آرشیو کنید، پس باید از هارد‌های با حداقل ظرفیت ۲ ترابایت استفاده کنید.

برای خرید یک هارد اکسترنال، همیشه باید آینده را در نظر داشته باشید. شاید در نظرتان اکنون نیازی به حافظه‌ی‌ ذخیره‌سازی زیادی نداشته باشید، اما قطعاً داده‌‌های شما با‌ گذشت زمان زیادتر و حجیم‌تر می‌شوند بنابراین توصیه می‌کنیم که همیشه گزینه‌ای را خریداری کنید که ظرفیت ذخیره‌سازی آن از نیاز فعلی‌تان بیشتر است.

کمترین ظرفیت ذخیره سازی هارد 500 گیگا بایت و بیشترین ظرفیتی که می‌توانید در بازار پیدا کنید 18 ترابایت است. به طبع ممکن است در آینده شاهد بالا رفتن این ظرفیت‏ها بشویم.

سرعت انتقال

منظورمان از سرعت هارد، سرعت انتقال اطلاعات در آن است. سرعت انتقال اطلاعات با دور در دقیقه RPM (revolutions per minute) نشان میدهند. هر چقدر عدد بزرگتر، سرعت آن هارد بیشتر است. هار‌د‌های اکسترنال غول‌پیکر با ظرفیت بسیار بالا لزوما انتخاب مناسبی نیستند. چرا که ممکن است این نوع از هاردها سرعت انتقال پایینی داشته باشند و برای جابجایی اطلاعات باید زمان زیادی منتظر بمانید.

سرعت انتقال اطلاعات در هارد به تکنولوژی اولید هارد و کانکتور آن بستگی دارد. در حال حاضر باید گفت که درایوهای حالت جامد (SSD) از هاردهای HHD سرعت بیشتری دارند. البته گران‌تر و کمیاب‌تر نیز هستند. در زمینه‌ی کانکتور مناسب برای اتصال هارد اکسترنال به لپ تاپ یا گوشی و تبلت، استاندارد‌های متنوعی وجود دارد. تقریبا تمام هاردهای اکسترنال از پورت USB استفاده می‌کنند، که USB نیز استانداردهای متنوعی دارد. به عنوان مثال USB 2.0 یک استاندارد قدیمی است. حداکثر سرعت انتقال دیتا با این پورت به ۴۸۰ مگابیت در ثانیه می‌رسد.در صورتی که قرار است از هارد فقط برای جابجایی فایل‌های کم‌حجم استفاده ‌کنید، این هارد را بخرید و گرنه از خرید آن دوری کنید.

هاردهای با پورت USB 3.0، USB 3.1 Gen1 یا USB 3.2 Gen1 مشخصات یکسانی دارند و حداکثر سرعت‌شان 5 گیگا بایت در ثانیه است. رنگ این هاردها معمولا آبی است. پورت‌های USB 3.1 Gen2 و USB 3.2 Gen2 هم مشابه هستند و حداکثر سرعت ۱۰ گیگابیت در ثانیه دارند. رنگ این نوع هاردها هم معمولا قرمز است.

استحکام و قابلیت جابجایی

اگر قصد دارید از هارد به عنوان نسخه‌ی پشتیبان و فقط در خانه استفاده کنید، این پارامتر خیلی مهم نیست. اما اگر بناست هارد را مدام جابه‌جا کنید، بهتر است هاردی را انتخاب کنید که وزنی سبک و کاور ضخیمی داشته باشد. پوشش یا کاور هارد در برابر ضربه، مقاومت بیشتری خواهد داشت. هاردهای ۲.۵ اینچی بزرگ نیتند و جابجایی‌شان راحت‌تر است. در مورد دوام باید گفت که درایوهای جامد SSD به این دلیل که هیچ قطعه‌ی متحرکی ندارند، در برابر ضربات مقاومت بیشتری دارند.

بعضی از شرکت‌ها در طراحی هارد، کیفیت هارد را فدای سرعت آن می‌کنند. این هاردها با کوچکترین ضربه، آسیب جدی می‌بینند. بعضی از شرکت‌ها هم هارد خود را با شعارهای تبلیغاتی ضد ضربه و ضد آب به بازار روانه می‌کنند. ولی آیا واقعا هارد ضد ضربه وجود دارد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت وقتی هارد دیسک روشن است، به شدت آسیب پذیر است. وقتی هارد خاموش می‌شود، هد در مکان امنی قرار می‌گیرد. اگر هارد داخل جعبه یا کیف قرار بگیرد احتمال ضربه و آسیب به آن کمتر است. پس اگر هارد ضد آب یا ضد ضربه خریدیم، فکر نکنیم که هر کاری با هارد کنیم مشکلی برای آن پیش نمی‌آید. این زمانی ممکن است واقعیت داشته باشد که هارد خاموش باشد. هارد روشن شامل این حربه‌های تبلیغاتی نمی‌شود. هد هارد با صفحه ۵ نانومتر فاصله دارد و با کوچکترین تکان و ضربه ممکن است هد روی صفحه بیفتد و هم صفحه را خراش دهد و خود هد خراب شود. پس فرقی ندارد این هد و صفحه داخل قاب ضد آب و ضد ضربه باشد یا در یک قاب ساده.

نکات تکمیلی در خرید هارد

در تکمیل راهنمای خرید هارد باید گفت که بعد از بررسی ظرفیت، سرعت و دوام هارد، باید موارد زیر را نیز چک کنید.

  1. طول عمر
  2. قیمت
  3. گارانتی
  4. برند
  5. مصرف برق
  6. اندازه

عمر هارد دیسک اکسترنال چقدر است؟

طول عمر هارد دیسک‌ها حدود 3 تا 6 سال است. البته اگر اتفاقی مانند ضربه یا شوک برای هاردتان پیش نیاید ممکن است بیشتر از این‌ها هم عمر کند. بیشترین دلیل خرابی و از بین رفتن هاردها استفاده‌ی نادرست از آن‌هاست. مواردی مثل جابجایی هارد در هنگام کار، ضربه، حرارت بیش از حد بیشترین آسیب را به هارد و اطلاعات درونش وارد میکند.

بیشتر بخوانید: افزایش طول عمر هارد

برای خرید هارد باید چقدر هزینه کنیم؟

هاردهای ارزان‌تر قطعا بهترین گزینه نیستند، مخصوصا این که هاردهای تقلبی در بازارهای آنلاین به راحتی به فروش می‌رسد. در حین خرید متوجه خواهید شد که رنج قیمت تا حد زیادی به برند و ظرفیت ذخیره سازی بستگی دارد. این امر به عهده شماست که کدام یک از فاکتورهایی که در بالا توضیح دادیم برای شما مهم‌تر و می‌تواند راهنمای خرید هارد مناسب باشد و برندی را پیدا کنید که به آن اعتماد داشته باشید.

نکته: خرید گران هارد دیسک اکسترنال و قیمت بالا دلیل بر کیفیت نیست!

گارانتی هارد

مهم است که کدام شرکت خرید شما را ضمانت می‌کند. گارانتی ضامن خرید شماست بهتر است که محصولی که تهیه می‌کنید را با اطمینان خریداری کنید. گارانتی‌ها شامل تعمیر، تعویض و ریکاوری هستند. گارانتی‌های مشهور و باکیفیت، هارد خراب را تعویض می‌کنند و یک هارد نو در اختیار شما قرار می‌دهند. همین‌طور باید به سرویس‌های بازیابی اطلاعات اشاره کنیم که توسط برخی از گارانتی‌ها به طور رایگان در اختیار کاربران قرار می‌گیرند. بنابراین صرفا به دلیل ارزان بودن یک هارد اکسترنال، اهمیت گارانتی را نادیده نگیرید.

نکته:

  1. هر گارانتی معتبر نیست لطفا مدت زمان گارانتی را بررسی کنید.
  2. اگر شرکتی به شما امکان بازیابی اطلاعات را داد این تعهد مرتبط به شرکت تولید کننده هارد دیسک نیست.
  3. برای مشاهده مدت زمان گارانتی به سایت اصلی شرکت تولید کننده هارد مراجعه بفرمایید.
  4. هیچ هارد دیسکی ضد ضربه ، ضد شوک و ضدآب نیست پس مراقب باشید با کلمات با شما بازی نکنند.
  5. هارد اکسترنال یعنی 3 برند توشیبا، سیگیت، وسترن، پس مدت زمان گارانتی بر اساس شرکت تولید کننده است و زمان مازاد مدت گارانتی برعهده فروشنده است.

بهترین برندهای هارد دیسک

سه شرکت تولید کننده هارد دیسک در دنیا وجود دارد. توشیبا، سیگیت و وسترن سه برند معروف هارد هستند. مابقی برندها زیرمجموعه‌ی این سه برند هستند. در مقاله بهترین برندهای هارد اکسترنال به طور کامل برندها را معرفی کرده‌ایم.

قابلیت ریکاوری هارد

جدای از نکاتی که در مقاله راهنمای خرید هارد گفتیم، چند نکته‌ی قابل اهمیت دیگر نیز هست. در هنگام خرید هارد حتما باید به این نکات هم توجه کنید.

  1. اینکه آیا هارد انتخابی قابل تعمیر است یا خیر؟ این مورد را باید از مراکز تخصصی بازیابی اطلاعات جویا شوید مراکزی که دارای تجهیزات پیشرفته تعمیر هارد دیسک هستند. شاید بارتون نشه اما هنوز تجهیزات در برخی موارد بروز رسانی مبنی بر تولید هارد های سال‌های گذشته را دارند.
  2. آیا امکان ریکاوری و بازیابی اطلاعات را دارد؟ چرا که ممکن است هر هاردی دستخوش اتفاقاتی شود و آسیب ببیند. در صورت آسیب دیدن و از بین رفتن اطلاعات هارد، اگر قابلیت بازیابی نداشته باشد، تمام اطلاعات خود را از دست خواهید داد. پس همان ابتدا این نکته را نیز در نظر بگیرید تا در آینده خودتان را سرزنش نکنید.
  3. تکنولوژی ساخت حافظه ها از اوایل سال 2018 تغییر کرده است و تکنولوژی ذخیره سازی در کنار بهبود سرعت اما معایب بزرگی برای کاربران داشت یکی از این معایب پاک شدن اطلاعات و نابودی آنها بود. بطور مثال تکنولوژی SMR و وجود قطعه رمزنگاری بنام MCU عوارض سنگینی برجا گذاشت.
  4. کیفیت پایین ناحیه حساس و مهم SA، که تمام عملیات باید از ناحیه اجرا و عبور کند. اگر آسیب ببیند خیلی از مواقع امکان احیا ندارد. البته در تولیدات 2018 به بعد خیلی مشاهده میشود و این مرتبط به کیفیت پلتر و هد است.
  5. خرابی برد هارد دیسک و عمر پایین قطعات از دیگر مواردی است که باید دقت کنید.

به منظور ریکاوری اطلاعات هارد و انواع حافظه می‌توانید به متخصصین بازیابی اطلاعات امداد سیستم اطمینان کنید، چرا که متخصصین امداد سیستم جزو حرفه‌ای‌ترین تیم‌های ریکاوری هستند. این مهندسین حتی با جراحی هارد دیسک تمام اطلاعات حذف شده‌تان را به شما باز می‌گرداند.

امیدواریم با ارائه این مطلب در انتخاب صحیح هارد، خرید بصرفه و آسان به شما کمک کرده باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *