وقتی به خاطر سردرد شدیدتان به دکتر مراجعه میکنید، در همان ابتدا برای نوشتن دارو اقدام نمیکند. بلکه با پرسیدن سوالات متعدد، سعی میکند دلیل سردردتان را از هزار و یک دلیل ممکن، تشخیص دهد. خرابی لپ تاپ هم میتواند هزاران دلیل داشته باشد. در این مقاله میخواهیم دلایل خرابی هارد لپتاپ و چگونگی تشخیص آنها را با هم بررسی کنیم.
دلایل خرابی هارد لپ تاپ چیست؟
بیشترین دلایلی که باعث خرابی هارد لپتاپ میشوند، موارد زیر هستند:
- خطاهای نرمافزاری که ناشی از نصب بدافزارها، نرافزارهای ناسازگار یا خرابی سیستم عامل است.
- ویروسی شدن لپتاپ هم میتواند باعث آسیب زدن به اطلاعات هارد لپتاپ شود. متاسفانه در این صورت دسترسی به دیتا و فایلهای لپتاپ به مشکل برمیخورد.
- مشکلات نرمافزاری که ناشی از مشکلات سیستم عامل و درایوهاست و با بهروزرسانی برطرف میشوند.
- سقوط و ضربه باعث آسیب جدی به هارد لپتاپ میشود. خرابی مکانیکی که در اثر ضربه به وجود میآید ممکن است برای همیشه اطلاعات شما را از بین ببرد.
- استفاده مداوم و عملکرد زیاد هم میتواند باعث خرابی هارد لپ تاپ شود و اطلاعات را به خطر بیندازد.
- حرارت بیش از حد، رطوبت، ذخیرهسازی نادرست و عدم استفاده صحیح از جمله دلایلی هستند که هارد لپ تاپ را تا مرز نابودی میکشانند.
مواردی که گفتیم تنها چند دلیل رایج برای خرابی هارد دیسک لپتاپ هستند. حتما دلایل مختلف دیگری نیز وجود دارند که موجب اخلال در عملکرد هارد لپ تاپ هستند. در این صورت به سرعت باید به مراکز تخصصی تعمیر لپتاپ مراجعه کنید و اگر دیتای مهمی دارید برای ریکاوری هارد لپ تاپ اقدام کنید.
چگونه بفهمیم که هارد لپتاپ خراب شده یا نه؟
علائمی که هارد لپتاپ خراب نشان میدهد. بعضی از نشانههای خرابی هارد لپتاپ موارد زیر هستند:
- لپتاپ بارگذاری نمیشود یا پیغام خطا در هنگام راهاندازی نمایش میدهد.
- فایلها و دادههای شما به طور ناگهانی از بین میروند و قابل دسترسی نیستند.
- لپتاپ بسیار کند عمل میکند و بارگذاری برنامهها زمان زیادی میبرد.
- صداهای غیرعادی مانند صدای بوقزدن، صدای تیکتیک یا صدای خرابی مکانیکی از هارد دیسک میآید.
بیشتر بخوانید: علت سیاه شدن صفحه لپ تاپ چیست؟
از چه روشهایی میتوان خرابی هارد را تشخیص داد؟
برای تشخیص خرابی هارد دیسک لپتاپ، از چند روش میتوان استفاده کرد. البته اگر دیتای مهمی دارید پیشنهاد میکنیم تمام فرآیند را به متخصصین این کار بسپارید.
- برنامههای تست هارد دیسک میتوانند به شما کمک کنند تا خرابی هارد لپ تاپ را تشخیص دهید. برنامههایی مثل HDDScan، HD Tune، CrystalDiskInfo و Victoria HDD از جمله برنامههای رایج برای این کار هستند. این برنامهها قابلیت نمایش بخشهای معیوب هارد دیسک سرعت انتقال و اطلاعات SMART هارد را نشان میدهند. برای استفاده باید این برنامهها را دانلود کرده و روی لپتاپ خود نصب کنید.
- در کنار نرمافزارهای تست سلامت هارد، ابزارهای دستی برای تشخیص خرابی هارد نیز وجود دارند. مثلاً میتوانید از فلشهای USB بوتپذیر استفاده کنید و ابزارهایی مانند MemTest86 یا Ultimate Boot CD را روی آنها نصب کنید. سپس با راهاندازی لپتاپ از روی فلش USB به این ابزارها دسترسی پیدا کنید و تستهای لازم را اجرا کنید.
- اگربه یک تبدیل USB به SATA دسترسی دارید، میتوانید هارد را از لپتاپ جدا کنید و با استفاده از این تبدیل، هارد دیسک را به یک کامپیوتر دیگر متصل کنید. سپس میتوانید از برنامههای تست هارد روی کامپیوتر دیگر استفاده کنید و هارد را تست کنید. اگر هارد در کامپیوتر دیگر به درستی کار میکند، احتمالاً مشکل از لپ تاپ شماست.
اگر هنوز مطمئن نیستید که آیا هارد لپتاپ خراب است یا نه، بهترین راه برای تشخیص دقیق خرابی این است که به متخصص مجربی مراجعه کنید. ما در مرکز تخصصی امداد سیستم با استفاده از ابزارهای ویژه و تجهیزاتی که در اختیار داریم، میتوانیم هارد دیسک را بررسی کرده و خرابی آن را تشخیص دهیم.
نکته مثبت مراجعه به امداد سیستم این است که اگر کوچکترین خطری دیتای شما را تهدید کند، به سرعت با انجام عملیات ریکاوری هارد لپ تاپ، دیتا را استخراج و از خطر دور نگه میداریم.