هارد دیسک درایوها یا HDD وظیفه ثبت و ذخیره اطلاعات را بر عهده دارند. هر دادهای که روی هارد ذخیره شود، تا زمانی که حذف نشود روی سکتور باقی میماند. بنابراین هاردها بعنوان یکی از انواع حافظهی ذخیره سازی اطلاعات، به نسبت دیگر حافظهها قابل اعتمادترند. دلایل مختلفی وجود دارد که باعث حذف اطلاعات از روی هارد میشود. در مقاله دلایل خرابی هارد دیسک به طور کامل این موارد را توضیح دادهایم.
هارد چیست؟
هاردها قطعهای سخت افزاری هستند که بر اساس حجم، اطلاعات زیادی می توان روی آن ذخیره کرد. این نوع حافظه قطعهای مهم از کامپیوتر هستند که اطلاعات شما را تا زمان زیادی نگهداری میکنند.
تاریخچه هارد
درسال 1950 اولین هارد دیسکها با ابعاد بزرگی ساخته شدند. اولین هارد با صفحات بزرگی با قطر 20 اینچ اختراع شد. این هارد که توان ذخیره سازی چند مگابایت بیشتر را نداشت دیسک ثابت نام داشت. در دهههای 80 و 90 میلادی، سازندگان هارد، با تکنولوژی و نوآوری در این صنعت توانستند هارد دیسکهایی با ابعاد کوچکتر بسازند. در حال حاضر هاردهایی با ابعاد 2.5 اینچ در لپ تاپ ها مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع هارد از نظر کاربرد
بر اساس نوع کاربرد، هاردها را میتوان به دو دسته هارد داخلی Internal و هارد خارجی External تقسیم کرد. نوع اینترنال یا داخلی در لپ تاپ، کامپبوتر، PS4 و DVR-NVR استفاده میشود. هارد اکسترنال یا خارجی که قابل حمل و خارج از سیستم هستند، به وسیلهی پورت به سیستم متصل میشوند. این دو نوع هارد درایو از نظر ساختار داخلی کاملا شبیه به هم هستند، اما از نظر فیزیکی کمی متفاوتند.
هارد اکسترنال External:
هارد اکسترنال خارج از دستگاه استفاده میشود و توسط یک کابل یا پورت وصل میشود. قابلیت جابجایی و حمل دارد و بیشتر در معرض ضربه خوردن و آسیبدیدن است. هاردهای خارجی طوری طراحی شدهاند که مناسب جابجایی باشند. بنابراین درون جعبهای محافظت میشوند که علاوه بر حفاظت فیزیکی از هارد، دارای رابط USB برای Hot plugging و راحتی انتقال اطلاعات است.
برای اطلاعات بیشتر در مورد ریکاوری هارد اکسترنال می توانید به این مقاله مراجعه کنید.
هارد اینترنال Internal:
هارد درایوهای داخلی بر عکس هارد درایوهای خارجی به گونهای طراحی شدهاند که خیلی کم جابجا شوند و درون Case کامپیوتر شما به طور ثابت قرار بگیرند. البته به این معنی نیست که نتوانید هاردهای داخلی را جابجا کنید. اما این کار هم کمی زمانبر است و هم به یک سری علمیات خاص نیاز دارد. هارد اینترنال که درون دستگاه قرار دارد. تقریبا همه دادهها از جمله سیستم عامل (Operating System)، فایلها، برنامهها روی آن ذخیره میشوند. هارد اینترنال یک وظیفه دارد و آن حفظ دائمی دادهها است.
شاید برای شما جالب باشد که هارد درایو Internal را به External و بلعکس، می توان تبدیل کرد که در آینده آموزش خواهیم داد.
اجزای داخلی یک هارد
یک هارد از دیسک گردان، بازوی حرکتی، موتور هارد، فیلتر هوا، هد، بافر تشکیل شده است.
مشخصات فیزیکی هارد دیسک درایو
یک هارد درایو معمولا ابعادی برابر یک کتاب جیبی ولی با وزن بیشتر دارد. لپ تاپها معمولا از هارد درایوهای ۲.۵ اینچی و یا SSD ها استفاده میکنند. در قسمت انتهایی یک هارد درایو، پورتی برای کابل، جهت اتصال آن به مادربورد وجود دارد. نوع کابل مورد استفاده برای اتصال که میتواند SATA یا PATA باشد که به نوع درایو بستگی دارد. هنگام خرید بیشتر هارد درایوها، این کابل به همراه هارد است. همچنین، در این قسمت اتصالی برای برق وجود دارد که توسط منبع برق تامین میشود.
ظرفیت ذخیره سازی هارد
ظرفیت یک هارد دیسک درایو، عامل بسیار مهمی، هنگام خرید دستگاهی مانند لپ تاپ است. اگر ظرفیت ذخیره سازی نسبتا کوچک باشد، با حجم کوچکی از اطلاعات به سرعت پر خواهد شد. هر چه این ظرفیت بیشتر و بیشتر باشد، اطلاعات بیشتری را میتوان ذخیره کرد. انتخاب ظرفیت ذخیره سازی یک هارد درایو، تا حد زیادی بسته به شرایط و نیاز شما دارد.
شاید برای شما جالب باشد که هارد درایو Internal را به External و بلعکس، می توان تبدیل کرد که در آینده آموزش خواهیم داد.
سرعت کدام هارد بیشتر است؟
سرعت هارد دیسک داخلی از سرعت هارد دیسک خارجی بیشتر است. دلیل این اختلاف سرعت، وجود پورت USB در هاردهای اکسترنال است. رابط SATA ، سرعت بیشتری نسبت به پورت USB دارد. در هاردهای اکسترنال، رابط SATA به پورت USB متصل میشوند. سرعت نهایی، سرعت کندترین رابط است. پس میتوان گفت که هاردهای اکسترنال، سرعت کمتری نسبت به هاردهای اینترنال دارند.
درایوهای SSD به عنوان حافظهی ذخیره سازی
درایو حالت جامد یا SSD (Solid State Drive)، یک فضای ذخیره سازی دائم اطلاعات است. از این نوع حافظه بجای HDD در رایانه و لپ تاپ استفاده میشود. به این دلیل که این نوع حافظه نسبت به هارد دیسکها دارای سرعت و امنیت انتقال دادهی بالاتری هستند. همهی اجزای حافظهی SSD ثابت و در سر جای خود قرار دارند و هیچ بخشی از آن در حال حرکت نیست. به همین دلیل به حافظههای SSD حالت جامد میگویند.
SSDها از نظر قیمت با HDD متفاوت است. بدلیل گرانتر بودن این حافظه، لپتاپهایی که دارای حافظهی SSD هستند لپ تاپهای گرانتری هستند. حافظهی جامد هم مثل هارد دیسکها در دو نوع حافظهی داخلی و خارجی کاربرد دارند. حافظهی جامد از لحاظ خرابی از هارد دیسک ضعیفتر بوده اما از لحاظ فیزیکی بسیار مقاوم ترند. در نتیجه در اثر سقوط از ارتفاع کاملا مقاوم بوده و نسبت به HDD دوام بیشتری دارند.
متاسفانه این نوع حافظه به ”هارد SSD” شناخته شده است. استفاده از کلمه “هارد” قبل از “اس اس دی” کاملا اشتباه است و باید به جای این کلمه از “حافظه اس اس دی ” یا “اس اس دی ” استفاده کرد.
حافظههای SSHD
ذخیره اطلاعات با استفاده از ترکیب هارد دیسک HDD و درایو حالت جامد SDD یکی از روشهای جدید بالا بردن سرعت و قابلیت رایانه و لپتاپ است. این نوع حافظهها به درایو هیبریدی معروف هستند. از نظر سرعت مانند ssd و اما از نظر ظرفیت مانند هاردهای HDD میباشند.
با استفاده از ترکیب دو درایو جامد و هارد، فضای ذخیره سازی بالا رفته و سرعت سیستم بطور قابل توجهی افزایش پیدا میکند. با کمک این حافظهی ترکیبی میتوان به سرعت به دادهها دسترسی داشت. همچنین به دلیل فضای زیاد و سرعت بالایی که دارند از قابلیت اطمینان بیشتری برخوردار هستند. دادهها و پروندههایی که زیاد استفاده میکنید، به راحتی میتوانید با کمک این هاردها دسترسی داشته باشید. همچنین نسبتاً ارزان و ظرفیت بالا و قابل قبولی دارند.
اگر با اطلاعات حذف شده هارد خود مواجه شدید، هاردتان سوخت و خراب شد و اطلاعات مهم خود را از دست دادید. تیم متخصص ما در امداد سیستم در زمینه ریکاوری اطلاعات و بازیابی اطلاعات به منظور بازگشت دیتای حذف شده شما در کنارتان هستند.