کانکتورهای اتصال، کابل اتصال هارد به کامپیوتر یا لپ تاپ هستند که وظیفهی انتقال اطلاعات از هارد به کامپیوتر را دارند. بسته به رابط پشتیبان شده توسط هارد دیسک و مادربرد انواع مختلفی از کابل را داریم. برخی از رایجترین انواع کابل را در ادامه معرفی میکنیم.
کابل SATA
کابل ساتا SATA که مخفف عبارت Serial ATA cable است، یکی از انواع کانکتور اتصال هارد، درایوهای حالت جامد و درایوهای نوری به مادربرد کامپیوتر استفاده است. کانکتور ساتا طراحی باریک و مسطحی دارند و معمولاً رنگشان قرمز است. طول کانکتورهای sata متفاوت است و در هر انتها یک رابط دارند. یک سر کابل به هارد و سر دیگر آن به پورت SATA روی مادربرد متصل میشود.
کابلهای SATA رایج ترین کابل اتصال هارد به لپ تاپ و کامپیوتر هستند. استفاده از آنها آسان است و اکثر مادربردهای مدرن از رابط SATA پشتیبانی میکنند. سرعت انتقال داده در کابلهای SATA تا 6 گیگابیت در ثانیه است که بسیار سریعتر از حداکثر سرعت انتقال 133 مگابیت بر ثانیه کابلهای IDE است. کانکتور های SATA در کامپیوترهای شخصی، دستگاههای دوربین مدار بسته، سیستمهای اداری و کنسولهای بازی نیز استفاده میشوند.
2. کابل IDE
کابلهای IDE (Integrated Drive Electronics) نوع قدیمیتری از کابلهای اتصال هارد به مادربرد هستند. این نوع کابل، پهنتر و حجیمتر از کابلهای SATA هستند و یک کانکتور نواری بزرگ دارند که به مادربرد متصل میشود. کانکتورهای IDE که به عنوان PATA (Parallel AT Attachment) نیز شناخته میشوند، عموما در کامپیوترهای شخصی و سیستمهای کارخانهای استفاده میشوند. حداکثر سرعت انتقال داده در این کابلها، 133 مگابایت بر ثانیه است.
3. کابل SCSI
کابلهای اتصال SCSI(Small Computer System Interface) از دیگر کانکتورهای اتصال هارد و سایر دستگاههای ذخیره سازی به کامپیوتر هستند. این کانکتور معمولا در سرورها، سیستمهای سطح سازمانی و MainFrame ها استفاده میشوند. از نظر ظاهری شکلی شبیه به کابلهای IDE/PATA دارند با این تفاوت که کابلهای SCSI دارای مدلهای 50 و 68 پین هستند. در کابل های SCSI امکان استفاده و متصل کردن 7 الی 15 دستگاه برای یک کانال موجود است.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین برند هارد اکسترنال
4. کابل SAS
رابطهای انتقال SAS(Serial Attached SCSI) نسل ارتقایافته SCSI ها و ساتا با نرخ سرعت خیلی بالاتر و اندازههای کوچکتر هستند. بیشترین استفاده را در دستگاه ذخیره سازی بزرگ مانند کامپیوترهای شرکتی و سرورها دارند. کابل SAS تا ده متر هم میتواند طول داشته باشد و دیگر نیازی به استفاده از کابل مجزای برق وجود ندارد چون به صورت همزمان قدرت انتقال برق و داده را دارد. سرعت انتقال داده در کانکتورهای SAS معمولا بین 6 و 12 گیگابیت بر ثانیه است. به همین دلیل بیشتر در مواردی که حجم کاری بالا و نیاز به سرعت بیشتری برای اجرای عملیات دارند استفاده میشوند.
بیشتر بخوانید: معرفی و کاربرد انواع کارت حافظه
رابط و کابل اتصال USB
کانکتور و کابل USB (Universal Serial Bus) یک رابط معمولی است که برای اتصال طیف گستردهای از دستگاهها به کامپیوتر، لپ تاپ و حتی تلویزیون استفاده میشود. کانکتورها و کابل های USB همه کاره هستند و به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند، و آنها را به گزینه ای محبوب برای اتصال طیف گسترده ای از دستگاه ها به رایانه تبدیل می کند.
انواع مختلفی از کانکتورهای USB وجود دارد، از جمله نوع A، Type-B، Type-C و انواع Mini و Micro. کانکتورهای نوع A رایجترین هستند و در سمت کامپیوتر کابل استفاده میشوند. کانکتورهای نوع B معمولاً در دستگاههایی مانند چاپگرها و اسکنرها استفاده میشوند. کانکتورهای نوع C برگشت پذیر هستند و میتوان آنها را به هر صورت وصل کرد.
کابلهای USB دارای طولها و پیکربندیهای مختلفی هستند، مانند کابلهای USB استاندارد، کابلهای داخلی و آداپتورهای کابل. آنها همچنین در نسخههای مختلفی مانند USB 1.x، USB 2.0، USB 3.0، USB 3.1 و USB 4.0 عرضه میشوند که هر کدام با حداکثر نرخ انتقال داده و قابلیتهای تحویل انرژی متفاوت هستند.
انتقال برق: کانکتورها و کابلهای USB میتوانند برق را به دستگاههای متصل منتقل کنند، به همین دلیل است که اغلب برای شارژ تلفنهای هوشمند، تبلتها و سایر دستگاهها استفاده میشوند. مقدار برق تحویلی به نسخه USB و نوع کانکتور بستگی دارد.
انتقال داده: از کانکتورها و کابلهای USB میتوان برای انتقال دادهها بین دستگاهها، مانند انتقال فایلها بین رایانه و تلفن هوشمند یا هارد دیسک خارجی استفاده کرد. حداکثر سرعت انتقال داده به نسخه USB و نوع کانکتور بستگی دارد.