گاهی اوقات هارد دیسکها، هاردهای اکسترنال، فلش مموری، SD کارتها و یا دیگر دستگاههای ذخیره سازی خارجی، به طور ناگهانی تبدیل به خطای RAW Error میشوند. وقتی که هارد شما RAW میشود، نشان دهندهی این است که هارد با یک سیستم فایل سازگار مانند NTFS یا FAT32 فرمت نشده است. این اتفاق باعث میشود که دادهها و فایلهای مربوط به هارد غیر قابل دسترس باقی بمانند.
از جمله خطاهای نشان دهنده ارور RAW چیست؟
خطای RAW Error، یک سیستم فایلی است که رایانه شما نمیتواند آن را تشخیص دهد. دلایل زیر موجب تبدیل هارد دیسک، فلش USB یا کارت حافظه به ارور RAW است:
- سیستم فایل گم شده یا آسیب دیده است (The file system is missing or damaged).
- درایو RAW با یک سیستم فایل، فرمت نشده است (The RAW drive has not been formatted with a file system).
- رایانه نمی تواند سیستم فایل فعلی درایو را تشخیص دهد(The computer can’t recognize the current file system of the drive).
در مقاله خطای قالب بندی یا فرمت دیسک ویندوز میتوانید به اطلاعات بیشتر در این زمینه و راه حل رفع خطای RAW Error مراجعه کنید.
دلایل رایج نمایش خطای Raw
- خرابی سکتور یا بدسکتور
- خرابی سیستم فایل
- خرابی پارتیشن
- تغییر ساختار امنیتی سیستم عامل
- خرابی MBR
- خرابی GPT
- خرابی حافظه
- درایو دارای کدگذاری
آیا هنگام RAW، حافظه باید فرمت شود؟
برای پاسخ به این سوال باید دو حالت را بررسی کنیم:
- درایو اطلاعات مهمی دارد:
زمانی که محتویات داخل هارد مهم است و خطای RAW دریافت میشود باید فرآیند بازیابی اطلاعات را پیش گرفت. در واقع باید هارد یا حافظه ذخیره سازی را به دست متخصصین بازیابی اطلاعات داده تا عملیات ریکاوری اطلاعات را روی آن انجام دهند.
یکی از نخستین و باتجربهترین مراکز ریکاوری، مجموعه ریکاوری اطلاعات امدادسیستم است. - پوشه اطلاعات مهمی ندارد:
اگر درایو هارد شما اطلاعات مهمی را ذخیره نمیکند یا نیاز زیادی به محتویات ندارید درایو را فرمت کنید. این روش راحتترین و سریعترین راه برای رفع خطای RAW در سیستم است.
نکته: اگر حافظه فرمت نشد، نشان دهندهی این است که حافظهی شما خراب شده و باید تعمیر و بررسی شود.
در خطای RAW اطلاعات را فرمت نکنید و تغییر ندهید!
زمانی که خطای RAW Error نمایش داده میشود، علت فقط خرابی سیستم فایل نیست. دقت کنید بعد از نمایش این خطا حتما نباید اقدامی انجام شود. چرا که هر اقدامی باعث خرابی اطلاعات و غیر قابل بازگشت میشود.
در بیشتر مواقع مشکلات مراجعه کنندگان امداد سیستم مربوط به RAW Error این است که، پس از خرابی درایو، تعمیر انجام نداده و دیتا قابل برگشت نبوده است. البته در مواردی هم تمام اطلاعات بصورت پوشه اصلی و بدون خطا برگشت میشود. پس بسیار مهم است شما در فرآیند خرابی به اهمیت اطلاعات موجود در حافظه واقف باشید.
هنگامی که یک پارتیشن Raw شده را قالب بندی (فرمت) یا حذف میکنید، فضای اشغال شده توسط اطلاعات قبلی برای فایلها و پوشههای جدید خالی میشود. در این صورت تا زمانی که اطلاعات جدید را در آن پارتیشن ذخیره نکنید، درایو فرمت (قالب بندی) شده و پارتیشن خراب بازیابی میشوند. اما، پس از ورود اطلاعات جدید روی پارتیشن حذف شده (پاک شده) یا درایو گم شده، حتی دستگاههای پیشرفته بازیابی اطلاعات نیز قادر به برگرداندن اطلاعات و بازیابی اطلاعات شما نخواهند بود.
معنای Raw شدن هارد اکسترنال چیست؟
به فضاهای ذخیره سازی مختلف از جمله هارد اکسترنال باید یک فایل سیستمی مانند NTFS، FAT32 و یا exFAT اختصاص داده شود تا دیتاها بتوانند در این فضا ذخیره و سپس بازیابی شوند. اگر هارد اکسترنال فاقد فایل سیستمی مشخص باشد شما با مشکل Raw شدن هارد مواجه خواهید شد. البته در صورت آسیب دیدن فایل سیستم نیز این خطا نمایش داده میشود.
چرا هارد اکسترنال Raw میشود؟
دلایل مختلفی برای Raw شدن هارد وجود دارد که ما در ادامه به شایعترین آنها خواهیم پرداخت.
- فایل سیستم توسط سیستم عامل شناسایی نشود.
- فایل سیستم خراب باشد.
- دسترسی به هارد به دلایل امنیتی مسدود باشد.
- هارد اکسترنال به ویروسها آلوده شده باشد.
- هارد به درستی فرمت نشده باشد.
- هارد بسیار قدیمی و کهنه شده باشد.
- مدت بسیار طولانی از هارد استفاده نشود.
روشهایی ساده برای برطرف کردن خطای RAW در هارد اکسترنال
- هارد اکسترنال خود را روی رایانهی دیگری امتحان کنید.
ممکن است که بروز مشکل از طرف کامپیوتر شما باشد. برای اطمینان از این قضیه، هارد اکسترنال خود را به رایانهی دیگری متصل کرده و ببینید که آیا هنوز مشکل رخ میدهد یا خیر. اگر که اینطور است، احتمالا مشکل raw شدن، از خود هارد و یا کابلهای مربوط به آن است. - پورت USB دیگری را امتحان کنید.
یکی دیگر از مواردی که میتوانید برای حل مشکل raw شدن هارد اکسترنال امتحان کنید این است که پورت USB دیگری را امتحان کنید. گاهی اوقات دلیل raw شدن هاردها میتواند وجود مشکلاتی در پورتهای USB باشد. اگر این طور باشد، با وصل کردن هارد اکسترنال به یک پورت USB دیگر، مشکل به راحتی برطرف خواهد شد. - کابل USB را تعویض کنید.
اگر تغییر پورت USB نیز کمکی به شما نکرد، کابل USB دیگری را برای اتصال هارد خود به رایانه امتحان کنید. ممکن است کابل USB هارد آسیب دیده و باعث بروز مشکل raw شده باشد. اگر از هاردهای اکسترنال USB دار استفاده میکنید، کابل USB مربوط به آن را با کابل دیگری که مطمئنید سالم است، تعویض کنید. - بررسی کنید که چراغ درایو روشن باشد.
به طور معمول بعضی از هارد درایو های رومیزی، برای کار کردن، به آداپتور برق نیاز دارند. روشن بودن چراغ هارد میتواند نشان دهندهی این موضوع باشد که در هارد اکسترنال شما برق جریان دارد. - درایور هارد را به روز کنید.
به صورت کلی رایانهها به شکل منظمی سیستمهای خود را به روز و آپدیت نگه میدارند. اما گاهی اوقات ممکن است که به هر دلیل این اتفاق در یک کامپیوتر نیفتد. سعی کنید درایور رایانهی خود را به آخرین نسخهی موجود آن به روز کنید و ببینید که آیا مشکل برطرف میشود یا خیر.
برای بروز کردن درایو سیستمتان عملیات زیر را انجام دهید:
- روی گزینهی My Computer در Windows Explorer یا روی دسکتاپ خود راست کلیک کنید.
- روی Manage و سپس روی Device Manager کلیک کنید.
- هارد اکسترنال خود را در قسمت Device Manager پیدا کرده، و سپس روی آن کلیک راست کنید.
- گزینهی “Update Driver” را انتخاب کنید.
پس از تکمیل شدن مراحل به روز رسانی، بررسی کنید که آیا با انجام این کار مشکل raw شدن حل شده است یا خیر.
وقتی خطای RAW به شما نمایش داده میشود، علت فقط خرابی سیستم فایل نیست و نباید اقدامی انجام شود که باعث از رفتن اطلاعات و غیر قابل برگشت شدنشان شود.
ما در مرکز ریکاوری امداد سیستم با این موارد زیاد برخورد کردهایم. گاهی حتی کاربر هیچ اقدامی پس از خرابی درایو انجام نداده اما دیتا قابل برگشت نبوده است. البته در مواردی هم کل دیتا بصورت پوشه بندی و بدون خطا برگشت داده شده است. پس مهم است شما در فرآیند خرابی به اهمیت اطلاعات موجود در حافظه واقف باشید.