چگونه گوشی هک شده را پاکسازی کنیم؟ دراوایل سال 2024، محققان و کارشناسان شرکت MIT (Massachusetts Institute of Technology موسسه فناوری ماساچوست امریکا) متوجه یک نوع هک گوشی همراه شدند. در این نوع حمله سایبری؛ هکرها از از حسگرهایی که موبایل برای تنظیم خودکار روشنایی، استفاده می کنند و گوشی را هک و اطلاعات شما را می دزدند. هنگامی که برای اولین بار این مقاله را خواندیم بسیار متعجب شدیم و البه کمی ترسیدیم!!! اما مژده این است که حتی اگر در معرض این نوع هک نیز قرار بگیرید؛ باز هم می توانید کنترل موبایل خود را مجدد بدست بگیرید.
کارشناسان مرکز تخصصی ریکاوری اطلاعات امداد سیستم با بررسی برخی از متداول ترین انواع هک گوشی همراه؛ راهکارهایی برای رفع هر کدام استخراج کردند. در این مقاله به شما اقدامات ضروری بعد از هک شدن موبایل را آموزش می دهیم. در پایان نیز چند نکته مهم برای حفظ امنیت گوشی بیان می کنیم.
جلوگیری از هک شدن گوشی
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. استفاده از آنتی ویروس قوی و بروز یکی از بهترین روشهای جلوگیری از هک شدن گوشی است. بعد از تست آنتی ویروس های متعدد و شناسایی انواع روش های هک و تروجان های مختلف، لیست زیر بهترین گزینه های آنتی ویروس Antivirus برای رفع هک گوشی هستند:

هک شدم چیکار کنم؟
تکراری ترین سوالی که مراجعین از ما می پرسند: هک شدم چیکار کنم؟ آنتی ویروس ها مانند یک دیواره امنیتی یا دیوار آتش (Firewall) در برابر نفوذ هکرها و بدافزارها هستند. یک ابزار مفید جلوگیری از هک گوشی به شمار می روند. اگر قبل از حمله هکرها آنتی ویروس دانلود و نصب نکرده اید؛ باز هم جای نگرانی نیست. Antivirus های مخصوص حذف هک یا بیرون کردن هکرها از گوشی وجود دارند.
اما استفاده از آنتی ویروس برای حذف هک یک شرط دارد: اینکه هکر باید از یک بدافزار استفاده کند.
هکرها از روش های مختلفی برای نفوذ به گوشی یا کامپیوتر استفاده می کنند. برخی از این روش ها توسط آنتی ویروس قابل شناسایی نیست. به عنوان مثال یک روش هک، کلاهبرداری است.
به این صورت که مجرم شما را قانع (وادار) می کند برای دریافت خدماتی؛ برنامه ای جاسوسی تحت قالب برنامه های قانونی، روی دستگاه خود نصب کنید.
با نصب برنامه مخصوص، کنترل دستگاه در اختیار هکر قرار می گیرد. در این حالت شما به چیزی فراتر از آنتی ویروس نیاز دارید.
در ادامه استفاده از آنتی ویروس برای حذف هک را آموزش می دهیم:
اقدامات لازم بعد از هک شدن گوشی
1- از نرم افزار آنتی ویروس استفاده کنید
- آنتی ویروس را اجرا کنید.
- بدافزار توسط آنتی ویروس شناسایی می شود.
- در مرحله antivirus بدافزار را قرنطینه می کند.
- با این کار از تاثیر منفی بدافزار بر روی سایر بخش های موبایل جلوگیری می کند.
- بعد از قرنطینه بدافزار، نوبت حذف آن است.
- باید هرچه سریعتر اقدام به حذف کنید و از گسترش آن جلوگیری کنید.
- باید همیشه آنتی ویروس شما در پس زمینه گوشی یا سیستم، فعال باشد.
2- با مشاغل اینترنتی تماس بگیرید
در مرحله بعد باید عامل اصلی هک را پیدا کنید. برای این کار باید:
- لیستی از آخرین موارد استفاده از اطلاعات کارت اعتباری یا حساب بانکی خود بدست آورید.
- لیستی از تراکنش های مالی خود تهیه کنید.
- سپس یک به یک آنها را بررسی کنید.
- با طرف دوم تراکنش مالی تماس بگیرید.
- در نهایت مورد یا موارد کلاهبرداری و تقلبی را شناسایی و گزارش دهید.
3- برنامه های مشکوک را حذف کنید
- لیست نرم افزارهای نصب شده روی گوشی خود را بررسی کنید.
- اگر برنامه ای مشاهده کردید که خودتان دانلود و نصب نکرده اید؛ سریعا آن را حذف کنید.
4- گوشی را به حالت تنظیمات کارخانه برگردانید
وارد بخش تنظیمات موبایل شوید و گزینه Factory Reset را فعال کنید. برگشت حالت تنظیمات کارخانه؛ آخرین راهکار برای خارج شدن از هک است.
نکته مهم با برگشت به تنظیمات کارخانه تمامی اطلاعات داخل گوشی پاک می شوند.اگر فایل یا سند مهمی دارید؛ حتما از آن نسخه بکاپ بگیرید.
این روش تمامی راههای نفوذ مورد استفاده هکر را از بین می برد.
در ادامه دسترسی به گزینه Factory Reset در انواع تلفن های همراه بیان می کنیم:
آیفون
- وارد بخش تنظیمات setting شوید.
- بر روی گزینه General کلیک کنید.
- گزینه Reset را انتخاب کنید.
- به شما پیغام هشدار پاک شدن اطلاعات و تنظیمات را نشان می دهد.
- بر روی پیام Erase All Content and Settings کلیک کنید.
- در پایان آپل آیدی یا پسورد خود را وارد کنید.
گوشی سامسونگ نسخه اندروید 5 یا بالاتر
- وارد بخش Apps شوید.
- بر روی بخش Settings یا تنظیمات شوید.
- روی گزینه Backup and Reset (تهیه نسخه پشتیبان) کنید.
- گزینه Factory Data Reset (برگشت به تنظیمات کارخانه) را انتخاب کنید.
- دکمه Reset Device را انتخاب کنید.
- در پایان از شما تایید پاک شدن تمامی اطلاعات را می گیرد.
گوشی سامسونگ نسخه اندروید 14 (One UI 6) یا بالاتر
- بخش تنظیمات (Setting) باز کنید.
- بر روی گزینه تنظیمات عمومی (General management) کلیک کنید.
- گزینه reset را کلیک کنید.
- گزینه Factory Data Reset (برگشت به تنظیمات کارخانه) را انتخاب کنید.
- مجدد روی گزینه Reset کلیک کنید.

5- رمزهای خود را تغییر دهید
در پایان به سراغ عوض کردن تمامی پسوردهای خود بروید. رمز عبور تمام حساب های کاربری خود (شبکه های اجتماعی، کارت های بانکی، نرم افزارهای مختلف و…) را تغییر دهید. برای مدیریت بهتر پسوردهای خود، می توانید از برخی نرم افزارها و ابزارهای مدیریت رمز عبور استفاده کنید. این ابزارها به صورت کاملا امن اطلاعات کاربری هر اکانت را نگهداری می کنند.
چگونه از هک شدن گوشی جلوگیری کنیم؟
در ادامه بررسی می کنیم که چگونه از تکرار این کابوس جلوگیری کنیم. شما می توانید با اعمال چند تغییر در تنظیمات گوشی، تا حد زیادی از هک شدن گوشی خود جلوگیری کنید.
اقدامات زیر را انجام دهید:
یک آنتی ویروس به روز و قوی دانلود، نصب کنید
دانلود و نصب آخرین نسخه نرم افزار آنتی ویروس Antivirus بر روی گوشی یک اقدام مهم و ضروری در جلوگیری از هک شدن گوشی است. آنتی ویروس گوشی را اسکن کرده و در صورت شناسایی هر گونه مورد مشکوک (ویروس و بدافزار) آن را قرنطینه و حذف می کند.
از VPN برای اتصال به WI-FI عمومی استفاده کنید
ما همیشه گوشزد می کنیم که به اینترنت های عمومی وصل نشوید. اتصال به wi-fi های مکان های عمومی روش عالی و مرسوم برای نفوذ هکرها است. اما در صورت اتصال حتما از VPN ها استفاده کنید. استفاده از VPN ها تا حدی اتصال به شبکه های Wi-Fi های عمومی را ایمن می کند. به این صورت که VPNها تاریخچه (History) یا سابقه مرورگر و IP دستگاه شما را مخفی می کنند. حتی در برخی موارد VPN ها می توانند حمله DDos را متوقف کنند.
حمله DDos (دیداس) چیست؟
یکی از رایج ترین روش های نفوذد هکرها است. به این صورت که درخواست های زیادی برای یک وب سایت یا سرویس از طرف هکرها ارسال می شود. تا حدی که وب سایت از دسترس خارج می شود و کاربران واقعی نمی توانند با آن کار کنند.
گوشی آیفون خود را jailbreak نکنید
Jailbreak جیلبریک کردن گوشی های آیفون مانند فرایند روت کردن در گوشی های اندرویدی است. با Jailbreak شما دسترسی و کنترل کامل بر روی تمامی آیتم های موبایل را خواهید داشت. با Jailbreak جیلبریک کردن آیفون تمامی تنظیمات و ویژگی های امنیتی صفر می شوند. از جمله ابزارهای اسکن بدافزارها (malware). این اتفاق در روت کردن گوشی های اندرویدی نیز رخ می دهد. اگر با ویژگی های امنیتی گوشی ها آشنایی ندارید؛ ما به شما روت کردن و جیلبریک را پیشنهاد نمی کنیم.
نکته: برای نصب نرم افزارهای مختلف نیازی به روت Root کردن گوشی موبایل نیست. برای دانلود نرم افزارهای خود؛ بهترین و امن ترین کانال دریافت از فروشگاه Google (Google Play Store) است.
بر روی هر لینک ناشناس کلیک نکنید
ممکن است روزانه ایمیل ها و پیام های ناشناس دریافت کنید. هکرها از این روش برای نفوذ به دستگاه شما استفاده می کنند. این روش یک نوع روش کلاهبرداری آنلاین است (فیشینگ phishing). بهترین کار این است که روی لینک ها، ایمیل ها، فایلهای پیوست و پیام های ناشناس؛ کلیک نکنید. البته اکثر نرم افزارهای آنتی ویروس در برابر فیشینگ مقاومت نشان می دهند و پیام ها و ایمیل های مشکوک را اسپم می کنند.
از رمزگذاری استفاده کنید
استفاده از سیستم های رمزگذاری در هر حالتی از نفوذ هکرها جلوگیری می کند. به دنبال برنامه و وب سایت هایی باشید که از روش های رمزگذاری برای انتقال اطلاعات استفاده می کنند.
از ایستگاه شارژ موبایل عمومی قابل اعتماد استفاده کنید
یکی از بهترین خدمات عمومی در قرن بیست و یکم؛ ایستگاه های شارژ موبایل عمومی است. این ایستگاه ها در عین کار راه انداز بودن، خطراتی نیز به دنبال دارند. به عنوان مثال هکرها می توانند از طریق درگاه USB شارژ، اطلاعات موبایل شما را به راحتی هک کنند. آنها می توانند از طریق این درایو شارژ به داده های شما دسترسی پیدا کنند و بر روی گوشی بدافزار نصب کنند. در صورت ضرورت استفاده از پورت شارژ USB از یک پریز برق ساده استفاده کنید. اگر پاور بانک دارید برای امنیت بیشتر می توانید ابتدا پاور بانک خود را شارژ کنید و سپس از آن برای شارژ کردن موبایل خود استفاده کنید.
نشانه های هک شدن گوشی
تا به اینجای مقاله روش های پاکسازی گوشی از هکرها و نکته های امنیتی را بیان کردیم. در ادامه نشانه های هک شدن گوشی را آموزش می دهیم.
در صورت مشاهده علائم زیر، احتمال هک شدن موبایل تان وجود دارد:
- موبایل شما به سرعت شارژ خالی می کند.
- سرعت موبایل کندتر از حد معمول است.
- متوجه فعالیت های ناشناس و عجیب در اکانت های خود می شوید. مواردی مانند: ورود ناشناس (خودتان نبودید)، ساخت حساب کاربری جدید، تغییر رمز عبور و…
- متوجه پیام ها و تماس هایی می شوید که شما فرستنده نبودید.
- مصرف داده تلفن همراه شما، بیش از حد معمول است.
- متوجه وجود نرم افزارهایی می شوید که خود نصب نکرده اید.
چگونه از تنظیمات گوشی بفهمیم که هک شدیم
در ادامه بررسی تنظیمات در دو سیستم عامل اندروید و IOS را آموزش می دهیم.
بررسی تنظیمات در گوشی های اندرویدی
1- بررسی مصرف داده اینترنت
اولین سرنخ هک شدن در سیستم عامل اندروید Android، مصرف غیرعادی و بسیار بالای داده اینترنت است. از طریق روش زیر می توانید میزان مصرف داده های هر نرم افزار را به صورت جداگانه بررسی کنید:
وارد بخش Settings و سپس Connection شوید. یا اینکه وارد Network & Internet و سپس Data usage شوید.
در این بخش می توانید ببینید هر برنامه چه مقدار اینترنت مصرف دارد. در صورت مشاهده یک برنامه ناشناس و یا نرم افزاری که بیش از حد، داده استفاده می کند؛ حتما این موارد را بررسی کنید.
2- بررسی مجوزهای نرم افزارها
برنامه ها برای نصب اغلب مجوزهای عادی از شما دریافت می کنند. اما اگر برنامه ای مخرب باشد؛ مجوزهایی از شما می گیرد که برای کارکردشان ضروری نیست. به عنوان مثال دسترسی به دوربین، میکروفن، دفترچه تلفن (لیست مخاطبین)، پیامک ها و…. برای بررسی مجوزها مسیر زیر را دنبال کنید:
از بخش Settings وارد گزینه Apps شوید و سپس بر روی گزینه Permissions کلیک کنید. در پنجره باز شده مجوزهای هر برنامه را بررسی کنید و موارد غیرضروری را غیرفعال کنید.
3- بررسی فعالیت های پس زمینه
برخی از بدافزارها و برنامه های مخرب، ممکن است در پس زمینه گوشی (Background) که شما آن را نمی بینید؛ اجرا شوند و از منابع مختلف گوشی استفاده کنند. مراحل زیر را دنبال کنید:
از بخش Settings روی گزینه Battery کلیک کنید. سپس وارد تنظیمات Battery Usage شوید. در پنجره باز شده لیستی از برنامه ها و مقدار مصرف باطری آنها قابل مشاهده است. اگر نرم افزاری از نظر شما مصرف باتری زیاد و غیرعادی داشت، بررسی کنید؛ احتمال بدافزار بودن آن وجود دارد.
4- بررسی و اسکن گوشی با ابزارهای امنیتی
سیستم عامل اندروید یکسری ابزارهای امنیتی داخلی دارد. مانند Google Play Protect . این ابزار می تواند برنامه های مخرب را شناسایی کند. برای دسترسی به Google Play Protect مسیر زیر را دنبال کنید:
از نرم افزار Google Play Store منوی Play Protect را اجرا کنید. سپس گوشی اسکن می شود و می توانید هر برنامه مشکوک و مخرب را حذف و غیر فعال کنید.
5- بررسی فایل و پوشه های مشکوک
برخی هکرها برای نفوذ، یکسری فایل های مخرب را در حافظه گوشی پنهان می کنند. شما با استفاده از یک ابزار مدیر فایل معتبر (File Manager) می توانید پوشه ها و فایل های خود را بررسی کنید و در صورت موارد مشکوک و ناشناخته، آن را حذف کنید.
بررسی تنظیمات در سیستم عامل IOS
1- بررسی مصرف دیتا اینترنت
در گوشی های آیفون برای بررسی مصرف داده گوشی وارد مسیر زیر شوید:
از بخش Settings روی گزینه Cellular کلیک کنید. لیستی از برنامه ها به همراه مقدار مصرف داده آنها را مشاهده می کنید. هر گونه مصرف غیر معمول و مشکوک را شناسایی کنید.
2- بررسی مصرف باتری هر برنامه
برای بررسی میزان مصرف باتری در ios مسیر زیر را دنبال کنید:
از بخش Settings روی گزینه Battery کلیک کنید. لیستی از برنامه هایی که بیشترین استفاده از باتری دارند؛ قابل مشاهده است. هر گونه تغییر و مصرف غیرعادی باید حتما بررسی شود.
3- بررسی مجوزهای نرم افزارها
برای بررسی مجوزهای دسترسی نرم افزارهای مختلف در IOS وارد مسیر زیر شوید:
از بخش Settings بر روی گزینه Privacy و سپس Location Services کلیک کنید. در ادامه قادر به مشاهده لیستی از برنامه ها و مجوزهای دسترسی آنها خواهید بود. به عنوان مثال دسترسی به موقعیت مکانی (Location)، دوربین، میکروفون و… موارد مشکوک را حتما غیرفعال کنید.
4- استفاده از ابزار iPhone Analytics
گوشی های آیفون یکسری ابزارهای داخلی امنیتی مانند iPhone Analytics دارند. از این ابزارهای امنیتی برای بررسی هرگونه رفتار مشکوک استفاده کنید. به عنوان مثال اینکه آیا دیتا شما به سرویس های غیرمعمول ارسال می شود یا نه!؟ مسیر زیر را دنبال کنید:
وارد بخش تنظیمات یا Settings شوید. سپس روی گزینه Privacy کلیک کنید. در مرحله بعد گزینه Analytics & Improvementsرا انتخاب کنید. در این قسمت تمامی فعالیت های گوشی تحلیل می شود و به شما گزارشی از هر گونه رفتار مشکوک نرم افزارها داده می شود.
5- تغییر رمز عبور اپل آیدی Apple ID
در انتها اگر نشانه های هک شدن گوشی را مشاهده کردید؛ در سریعترین زمان ممکن اقدام به تغییر رمز عبور اپل آیدی خود کنید. با این کار از دسترسی های غیرمجاز به گوشی و برنامه های مختلف جلوگیری می کنید. برای تغییر رمز عبور وارد صفحه تنظیمات Apple ID شوید. سپس از قسمت امنیت Security، پسورد را عوض کنید.
سخن پایانی
در پایان هر کسی که گوشی هوشمند دارد؛ باید نگران هک شدن موبایل خود باشد. اما در نظر بگیرید که با یکسری تنظیمات بسیار ساده، می توانید از نفوذ هکرها جلوگیری کنید. اگر بخواهیم تنها یک روش موثر از این مقاله استخراج کنیم؛ به شما می گوییم که حتما برای تلفن همراه خود یک رمز عبور قوی تنظیم کنید. این کار زمان زیادی نمی برد و در عین سادگی از ورود بسیاری از افراد و هکرها جلوگیری می کند.
سوالات متداول
اگر گوشی شما اندرویدی است؛ نشانه های زیر را مشاهده می کنید:
سریع باتری خالی می کنید.
مصرف اینترنت داده بسیار زیاد است.
تماس ها و پیام هایی می بینید که شما فرستنده نبودید.
گوشی کند کار می کند.
ایمیل ها و پیام های مشکوک و ناشناس دریافت می کنید.
برنامه های ناشناس که خودتان نصب نکردید؛ می بینید.
بهترین کار برگشت به تنظیمات کارخانه است. مسیر زیر را دنبال کنید.
بر روی گزینه Apps کلیک کنید.
وارد بخش تنظیمات Settings شوید.
بر روی Backup and Reset کلیک کنید
گزینه برگشت به تنظیمات کارخانه Factory Data Reset را کلیک کنید.
گزینه Reset Device را انتخاب کنید.
در نهایت تایید پاک شدن تمام اطلاعات را تایید کنید. Erase Everything
وارد بخش تنظیمات Settings شوید.
بر روی دکمه General کلیک کنید.
گزینه Reset را انتخاب کنید.
Erase All Content and Settings را کلیک کنید.
در پایان passcode و اپل آیدی خود را وارد کنید.